Een terugblik op Jacquelines avontuur bij Goeie Grutten

Binnenkort neemt Goeie Grutten na ruim zes jaar afscheid van Jacqueline Detiger. Gelukkig was er nog ruimte voor een mooi gesprek voordat zij gaat genieten van een paar maanden avontuur en rust. Lees over het Goeie Grutten van Jacqueline en haar mooie rol bij de Stichting. Een rol die binnenkort wordt overgenomen door Eveline Maas. 

Je bent nu ruim zes jaar bestuurder bij Goeie Grutten. Hoe ziet jouw rol er precies uit?

Ik ben secretaris en werk al jaren prettig samen met mijn medebestuurders Bernd en Ilse en met onze raad van advies. En met Marieke. Inmiddels is zij directeur van de stichting, maar in de jaren dat ik met haar samenwerkte was ze projectadviseur. Ze keek inhoudelijk naar welke projecten we konden steunen. Wij beoordeelden vervolgens haar projectvoorstellen. Als bestuurder bij Goeie Grutten denk ik daarnaast na over ons beleid, onze focusgebieden en de impact die we willen maken. Ook kijk ik naar de governance van de organisaties die we steunen. Zit die goed in elkaar? Zo niet, dan adviseren we ze bij het verbeteren, voordat we een donatie overmaken. 

We leven in een tijd waarin de ene crisis zich vermengt met de volgende. Het is makkelijk daar wanhopig van te worden. Jij werkt met de organisaties die hierin het verschil maken. Dit lijkt me een ontzettend hoopvolle baan.

Het is mooi dat je dat zegt. Als je de krant leest, word je inderdaad ellendig. En in mijn werk zie ik ook veel maatschappelijke uitdagingen, hoor. Ik kom in aanraking met de problemen waarvoor projecten zich inzetten. Klimaatverandering, mensensmokkel, kinderen in armoede. 

Gelukkig werk ik met filantropen die hun geld inzetten om hier iets aan te doen. Vanuit mijn onderneming Beter Geven adviseer ik filantropische families bij het doneren van geld, daar komt het eigenlijk op neer. Daarnaast zie ik zoveel fantastische initiatieven voorbijkomen en ik mag werken met gepassioneerde mensen die social enterprises oprichten, projecten starten, geweldige ideeën hebben, stichtingen opzetten, bewonersinitiatieven starten, noem maar op. 

Dat stemt inderdaad hoopvol. 

Wat zijn de mooiste projecten die je vanuit Goeie Grutten hebt gesteund? 

Eén van de eerste projecten waarbij ik betrokken was, was het onderzoek van Wageningen University naar waterlinzen. Zo’n mooi project! Ze wisten van zoiets simpels – eendenkroos dat je op slootjes ziet liggen – een eiwitrijke voedingsstof te maken en goedkeuring te krijgen voor menselijke consumptie. 

Dan is er nog een project dat me persoonlijk aan het hart gaat. Ik ben zelf imker en het gaat slecht met de bij. We steunen Arista Bee Research, dat onderzoek doet naar een bij die resistent is voor varroa-mijt die een enorme bedreiging vormt voor de bij. 

De veiligheidstrainingen van World Press Photo voor fotojournalisten vind ik ook erg belangrijk in deze tijd waarin veel journalisten en fotografen die werken in gevaarlijke gebieden worden vermoord. 

En tot slot vind ik het prachtig dat de film De Queeste, over biologische landbouw, die we mede mogelijk hebben gemaakt zoveel aandacht krijgt.

Had je al affiniteit met de thema’s waarin Goeie Grutten actief is?

Toen ik begon bij Goeie Grutten werkten we aan de thema’s eiwittransitie en energietransitie. Later kwam daar ‘democratie, media en privacy’ bij. Allemaal thema’s waarvoor ik een enorme belangstelling had, maar waar ik inhoudelijk geen expert in was. Mijn tijd bij Goeie Grutten is daarom heel leerzaam en verrijkend geweest. 

Goeie Grutten doneert niet alleen. Jullie zijn ook actief betrokken bij de organisaties die jullie steunen. Hoe ziet dat eruit?

We zijn van de ‘Funding Plus’ gedachte. We verbinden bijvoorbeeld organisaties met elkaar door ons netwerk in te zetten. Een mooi voorbeeld is het netwerk voor fondsen in de voedsel- en landbouwtransitie dat ik samen met Ilse heb opgezet. De Food Funds Gathering. 

Daarnaast geven we onze organisaties gratis toegang tot De Nieuwe Gevers. Dat is een platform voor vrijwilligers die helpen bij het ontwikkelen van een website, advies geven over fondsenwerving, enzovoorts. Dat werkt heel goed!

Tot slot kijken we ook mee naar bedrijfsstructuren van de maatschappelijke bv’s die we steunen. Hoe hebben ze hun aandeelhouderschap georganiseerd? Kunnen ze steward owned worden? Dat soort zaken. 

Ik heb toevallig onlangs Gijsbert Koren geïnterviewd, die met We Are Stewards in Nederland het steward ownership op de kaart wil zetten. Heb je hun boek al gelezen? 

Nog niet. Daar heb ik straks maanden de tijd voor! 

Wat ga je doen?

Ik ga op sabbatical. Ik werk nu dertig jaar in de filantropische sector. Dit lijkt me een mooi moment om even los te komen van werk, misschien wat te reizen en ook wat creatieve dingen te doen. Een cursus misschien. Ik vind fotografie heel leuk. Concrete ideeën heb ik nog niet, ik vind het heerlijk dat alles nog openligt. 

Vanaf oktober stop ik daarom bij Goeie Grutten. Dat betekent dat mijn functie wordt overgenomen. 

Als je in oktober afscheid neemt, waar kijk je dan op terug?

Ik kijk met trots terug op wat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Om een paar voorbeelden te noemen: we hebben nu een projectadviseur, we treden nu veel meer naar buiten met nieuwsbrieven en sociale media, we treden vaker op in panels en op evenementen, we zijn lid geworden van de vereniging Fondsen in Nederland (FIN, red.) en hebben de FIN toetsing doorlopen én we zijn gaan werken met een geavanceerd projectdatasysteem.

We zijn in de loop der jaren een voorbeeld voor anderen geworden. Gevers, filantropen en organisaties weten ons te vinden. Dat vind ik prachtig. Ik laat een stevige, professionele stichting achter. 

Tijd om het stokje over te dragen dus. We zijn verheugd dat Eveline Maas de rol van secretaris van Jacqueline per 24 september zal overnemen. Jacqueline, geniet van je vrije tijd en op naar nieuwe avonturen en hopelijk in de toekomst meer filantropie!