Regelmatig zie je updates over ons werk. Via LinkedIn, Instagram en onze kwartaalnieuwsbrief houden we je op de hoogte. Maar zelden vertellen we iets over onszelf. Tijd voor verandering. In dit interview vertelt Marieke over wat Goeie Grutten volgens haar zo’n bijzondere stichting maakt.
Wie ben je en wat is je rol bij Stichting Goeie Grutten?
“Ik ben Marieke Groenhart. Mijn officiële titel bij Goeie Grutten is projectadviseur. Ik schrijf voorstellen aan het bestuur over welke projecten en organisaties we kunnen steunen, onderhoud contact met de organisaties, doe projectbeheer en evaluaties. Maar ik ben ook verantwoordelijk voor het jaarplan en de strategie.
De rol is dus veel breder dan projectadviseur. Soms voelt het alsof ik de stichting run, haha.”
Hoe ben je bij Goeie Grutten terechtgekomen?
“Via een vacature op LinkedIn. De stichting bestond toen een paar jaar en ze wilden het geefgeld verdriedubbelen. Ze zochten iemand die het bestuur kon ondersteunen. Iemand met antennes in het werkveld, op alle drie de thema’s van Goeie Grutten: voedsel, energie en democratie, media en privacy. Ik ben altijd goed op de hoogte van de maatschappelijke en duurzame initiatieven die in Nederland spelen, dus het was een match!”
Wat is je persoonlijke affiniteit met de drie thema’s waarin Goeie Grutten actief is?
“Als kind werd mij al geleerd hoe belangrijk het milieu is. En mijn moeder was vrijwilligster bij Unicef, dus ook het thema mensenrechten zat er al jong in.
In mijn vroege carrière werkte ik vooral in ontwikkelingssamenwerking. Toen ik bij Stichting DOEN aan de slag ging, kwamen daar de thema’s klimaat en voedsel bij. Daar heb ik me verdiept in de voedseltransitie: hoe bouwen we een eerlijker, duurzamer en gezonder voedselsysteem?
In mijn persoonlijke leven ging ik daar ook steeds meer mee doen.
Wat ik mooi vind is dat de werkvelden van Goeie Grutten niet apart staan, maar elkaar versterken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar eerlijke voedselsystemen, dan passen daar juist ook democratische vormen van eigendom bij. En ook bij een energietransitie gaat het erom: hoe zorg je dat daadwerkelijk iedereen mee kan doen? Pas dan komen we écht ergens.”
Wat zijn de tofste initiatieven die Goeie Grutten steunt?
“Lastige vraag, we doen zoveel mooie dingen.
Ik vind TommyTomato sowieso heel tof. Deze startup levert gezonde groentemaaltijden aan basisscholen. Ze hebben een commerciële tak waarbinnen ouders een bijdrage betalen voor hun kind. Maar ze hebben ook een stichting, die door Goeie Grutten wordt gesteund, die lunchboxjes levert voor kinderen uit gezinnen die het niet (helemaal) zelf kunnen betalen.
ProVeg is ook een mooie. Deze organisatie lijkt heel bescheiden, maar ze zijn een enorme driver achter de eiwittransitie. Ze beïnvloeden zowel consumenten, als beleid, als bedrijven op een positieve manier.
Ja, én Bits of Freedom. Zij zetten zich in voor onze internetvrijheid en maken een vuist tegen de macht van de social platforms als Facebook en Instagram. Ik ben blij dat – mede door ons – dit onderbelichte onderwerp steeds meer aandacht krijgt bij zowel burgers als politiek.”
Mislukken er ook weleens projecten?
“Het komt geregeld voor dat projecten anders lopen dan verwacht. Dat komt omdat we vooral projecten in de vroege fase ondersteunen. Experimentele projecten. Deze projecten zoeken we bewust op, want zo helpen we de voedsel- en energietransitie pas écht. Een beetje risico hoort er dus bij.
Als een project anders loopt, zie ik dat dus niet direct als mislukking. We leren, testen, innoveren en experimenteren.”
Kun je een voorbeeld geven?
“We steunen The Green Village, een miniwoonwijk op de campus van de TU Delft, waar daadwerkelijk mensen wonen. In dit openluchtlab wordt getest hoe we de komende jaren zelfvoorzienende woonwijken kunnen ontwikkelen. Met onze steun wordt een lokaal, zelfvoorzienend en CO2-vrij energiesysteem getest, waarbij opwerk, opslag en gebruik wordt gecombineerd.
Of alle doelstellingen 100% worden gehaald, moet blijken. Maar Goeie Grutten is trots de rol van eerste financierder te vervullen. Ook als het project niet loopt zoals verwacht, weet ik zeker dat we er de energietransitie echt mee vooruit hebben geholpen.”
Wat zijn jouw toekomstplannen binnen Goeie Grutten?
“Ik ben enthousiast over de professionaliseringsslag die we gaan maken op onze impactstrategie. Ons portfolio bestaat inmiddels uit 40 projecten en we zijn al een aantal jaren hard op weg.
Het is tijd om onze rol in de maatschappij te herzien. We starten met het thema voedsel. Met een externe partij gaan we aan de slag met de vragen: Waarom doen we wat we doen? Welke impact willen we maken op het voedselsysteem? Welke soorten organisaties en projecten horen daarbij?
Dit gaat ons helpen nóg effectiever projecten te selecteren.”
Goeie Grutten verleent niet alleen financiering. Jullie zijn ook betrokken partner bij projecten. Hoe ziet dat eruit?
“We kijken altijd hoe we meer kunnen doen dan alleen geld geven. Dat zie je bijvoorbeeld aan onze samenwerking met De Nieuwe Gevers. Deze organisatie koppelt experts – pro bono – aan stichtingen. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van juridisch advies, marketingexperts of developers. Wij hebben een tienrittenkaart afgenomen bij De Nieuwe Gevers. Zo kunnen tien projecten uit ons portfolio een jaarlang gebruikmaken van De Nieuwe Gevers. Dit werd echt met open armen ontvangen.
We stellen ons netwerk open en introduceren mogelijke samenwerkingspartners aan elkaar. We sparren mee over zaken die binnen de organisatie spelen.
Vaak hebben we ook een actieve rol bij de projecten. Zo zitten we in de jury van JUMP, de accelerator voor jonge voedselveranderaars. En Bernd en ik zijn betrokken bij het selectieproces van Innofest, dat energiestartups helpt hun oplossing in de markt te testen.”
Nog even over je achternaam he…
“Ja, daar krijg ik echt héél vaak opmerkingen over. Ik ben er wel trots op. Het was blijkbaar meant to be.”